BRANŞLAR

Eskrim

Eskrim haberlerine bakmak için tıklayınız.

Kılıç biçiminde kesici ve delici olmayan özel meçlerle yapılan spor türüne eskrim denir. Eskrim, belli başlı üç kılıç türünden oluşur. Bu kılıçlar eskrim sporunu Epe, Flöre, Kılıç dallarına ayırır.

Epe dalında kullanılan kılıç 1.10 m uzunluğunda 5 gram ağırlığındadır. Rakibin boynuyla bel arasındaki bölümüne dürtüşle “tuş” yapılır.

Flöre dalında kullanılan kılıç 1.10 m uzunluğunda 700 gr ağırlığındadır. Rakibin vücudunun herhangi bir noktasına dürtmeyle “tuş” kaydedilir.

Kılıç dalında kullanılan kılıcın uzunluğu 1.05 m, ağırlığı 500 gr’dır. Kılıcın ucuyla olduğu gibi kenarıyla da vücudun herhangi bir noktasına dokunma “tuş” sayılır.

Flöre karşılaşmalarında elektrikli göstergeler de kullanılmaktadır. Eskrimde karşılaşmaların yapıldığı alanın uzunluğu 14 metre genişliği ise 2 metredir. Eskrim, 1896 Atina Olimpiyatından bu yana Modern Olimpiyat Oyunları’nın resmi programı içinde yer almaktadır.

Türkiye’de eskrim sporu ilk olarak 1903 yılında askeri okullarda ders müfredatında yer alması ile başlamıştır. Cumhuriyetin ilk kurulduğu yıl Türkiye Eskrim Federasyonu hemen kurulmuştur. Uluslararası arenada özellikle Balkan Oyunlarında Türk sporcularının başarıları bulunmaktadır. 2006 yılından bu yana Türkiye Eskrim Federasyonu idari ve mali yönden özerklik kazanmıştır.